اتریوم یا اتر یک توکن یا ارز دیجیتال است که انجام عملیات در شبکه اتریوم یا ERC-20 را تسهیل میکند. همه ی برنامه ها و خدمات در شبکه اتریوم به قدرت محاسباتی نیاز دارند و این قدرت محاسباتی هزینه بر میباشد و اتر نوعی پرداخت برای شرکت کنندگان در شبکه اتریوم میباشد تا عملیات درخواستی خود را در شبکه اتریوم اجرایی کنند.
در حالی که میتوان اتر را به عنوان ارز دیجیتال شبکه اتریوم معرفی کنیم ، در واقع با یک بیان استعاری میتوان آن را به عنوان سوخت شبکه اتریوم در نظر گرفت.
اتریوم تمام تراکنش ها را درشبکه بلاکچین خود ردیابی و تسهیل میکند و این فرایند با عملکرد یک ارز دیجیتال استاندارد متفاوت میباشد ، ولی از جهتی دیگر اتریوم دارای ویژگی هایی است که آن را به سایر ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین شبیه میکند.
طبق آمار وب سایت کوین مارکت کپ ، اتریوم با داشتن تقریبا نصف حجم بازار نسبت به بیت کوین سالهاست پس از بیت کوین به عنوان دومین ارز دیجیتال جهان شناخته میشود و تا انتهای سال ۲۰۲۱ نیز این رتبه را حفظ کرده است.
وب سایت رسمی این ارز دیجیتال ethereum.org میباشد.
هدف از خلق اتریوم
اتریوم از فناوری بلاک چین برای جایگزین کردن داده مصرف شده ، از جمله سوابق مالی توسط شرکت های اینترنتی استفاده میکند.
بلاکچین ابتدا فقط برای بیت کوین استفاده میشد ولی امروزه اتریوم و بسیاری از ارزهای دیجیتال دیگر از فناوری بلاک چین استفاده میکنند.
هدف از خلق اتریوم در واقع ایجاد موقعیتی است که دیتاهای شخصی مصرف کننده ها کمتر در مقابل هک و حملات سایبری آسیب پذیر باشند.
مانند تمام ارزهای دیجیتال ، اتر نیز یک ارز برای تبادل میباشد ولی بر خلاف سایر ارزهای دیجیتال ، توکن های اتریوم فقط برای یک هدف خاص ( یعنی تبادل ) استفاده نمیشوند ؛و برای تسهیل محاسبه برنامه های غیر متمرکز در شبکه اتریوم استفاده میشوند.
کاربران این شبکه ممکن است ارزهای دیجیتال دیگر را با توکن های اتریوم مبادله نمایند ولی توکن های اتریوم را نمیتوان با سایر ارزهای دیجیتال جایگزین کرد تا قدرت محاسباتی برای تراکنش های اتریوم فراهم شود.
شبکه اتریوم از ساخت و اجرای برنامه های غیر متمرکز دیجیتال ( dapps ) برای استفاده های شخصی و بیزینسی استفاده میکند ، منابع محاسباتی برای اجرای این عملیات ، ردیابی و با توکن های اتریوم پرداخت میشود. همچنین برنامه نویسی که برنامه های اتریوم را مینویسد ، ممکن است نیاز به پرداخت هزینه برای اجرای برنامه ها در شبکه اتریوم را داشته باشد ،همچنین کاربری که از این برنامه ها استفاده میکند برای تهیه یا استفاده از آن نیز ممکن نیاز به پرداخت هزینه داشته باشد ، اینجاست که اتریوم به عنوان یک واسط و وسیله عمل میکند تا امکان این پرداخت ها را برای کاربران و برنامه نویس ها فراهم کند.
در شبکه اتریوم امتیازی نیز برای برنامه نویسان در نظر گرفته شده است ، به این شکل که برنامه نویسی که برنامه ای میسازد که از حداقل منابع در این شبکه استفاده میکند در مقایسه با برنامه نویسی که برنامه ای با منابع بسیار بالا مینویسد ، توکن های اتریوم کمتری را استفاده میکند ؛ درست مثل یک موتور بهینه که سوخت کمتری را در مقابل یک موتور فرسوده استفاده میکند.
تفاوت اتریوم با بیت کوین چیست
- اتریوم تا سال ۲۰۲۲ همواره دومین ارز بزرگ از نظر ارزش در بازار بوده است و پس از بیت کوین در رتبه دوم قرار دارد. ؛ شبکه اتریوم در ۳۰ جولای سال ۲۰۱۵ شروع به کار کرد ولی بیت کوین در ۳ ژانویه ۲۰۰۹ شروع به کار کرد.
۱. برخلاف بیت کوین که سقف ۲۱ میلیون واحد را دارد ، تعداد توکن های اتریوم سقف مطلقی ندارد ، بلکه بر اساس تقاضا تغییر میکند و رشد خواهد کرد ، در نتیجه بلاک چین اتریوم به طور قابل ملاحظه ای از بلاک چین بیت کوین وسیع تر است و انتطار میرود در آینده از آن پیشی بگیرد.
۲. یکی دیگر از مهم ترین تفاوت های بین این دو ارز دیجیتال در این است که ، در حالی که بلاک چین بیت کوین صرفا یک دفتر کل برای حسابها میباشد ، شرکت کنندگان در بلاک چین اتریوم میتوانند کدهای بیشتری را در تراکنش ها بسازند و در واقع قرار دادهای هوشمند ( Smart Contracts ) را ایجاد کنند ؛ پس تراکنش ها در شبکه اتریوم ممکن است دارای کدهای اجرایی باشند در حالی که داده هایی که به شبکه بیت کوین داده میشوند در واقع فقط برای ثبت سوابق میباشند.
۳. مدت زمان مورد نیاز برای ساخت بلاک های جدید نیز در هر دو ارز دیجیتال متفاوت میباشد ، تایید بلاک جدید در اتریوم در عرض چند ثانیه انجام میشود ، در حال که تایید آن در بیت کوین چند دقیقه طول میکشد
۴. مهم تر از همه این که اهداف کلی هر دو شبکه کاملا متفاوت میباشد ، بیت کوین به عنوان یک سیستم پرداخت غیر متمرکز امن P2P برای جایگزینی ارزهای فیات ایجاد شد ، ولی اتریوم هرگز برای جایگزینی هیچ ارز و یا رسانه ای معرفی نشد بلکه پلتفرم اتریوم برای تسهیل در برنامه ها و قراردادها ایجاد شد و اتریوم رسانه ای است که از طریق آن این تراکنش ها امکان پذیر میشوند و هدف آن تسهیل کسب درآمد از طریق عملیات تراکنش در پلت فرم اتریوم بوده است.
بهتر است بگوییم که از نظر تئوری دلیلی برای رقابت این دو فناوری وجود ندارد چرا که بلاک چین اتریوم رقیب بین کوین نیست و از بلاک چین بیت کوین پشتیبانی میکند ، بنابراین با اینکه اتریوم و بیت کوین از منظر عملکردی با یکدیگر رقابت نمیکنند ، هر دو سرمایه های عظیمی از سرمایه گذاران را به خود جلب کرده اند و در واقع میتوان گفت که رقابت آنها بر سر جذب دلار بیشتر از سمت سرمایه گذاران میباشد.
کاربرد اتریوم
به طور کلی کاربردهای اتریوم در موارد زیر میباشد:
پرداخت: دقیقا شبیه بیت کوین از اتریوم نیز میتوان برای پرداخت استفاده کرد ، کاربران میتوانند به کاربران دیگر اتریوم خود را همانند پول نقد ارسال نمایند و این انتقال به هیچ شخص سومی برای تاییدش نیاز ندارد
قدرت بخشیدن به برنامه های غیر متمرکز: برای ساخت برنامه های غیر متمرکز ( dapps ) همانطوری که توضیح دادیم برنامه نویس ها نیاز به اتریوم دارند از قراردادن توکن های اتریوم برای کشاورزی تا برنامه های رای گیری دولتی.
کارمزد تراکنش ها: تمام عملیات ها در شبکه اتریوم ، از انتقال تا استفاده از برنامه ها نیازمند اتریوم به عنوان سوخت میباشند.
کارمزد شبکه اتریوم
در هر زمانی که کاربران توکن های اتریوم را در شبکه ERC-20 جابجا میکنند و یا وجهی را به و یا از یک برنامه غیر متمرکز ( dapps ) ارسال میکنند ، برای انجام این کار میبایست هزینه پرداخت کنند ؛ دلیل این امر اینست که اتریوم از ماینر ها برای اعتبار سنجی ارزش یک تراکنش یا به اصطلاح کانفیرم آن استفاده میکند و این ماینر ها نیز سخت افزار ها یا ماینر هایی را برای انجام این امر در نظر گرفته اند.
قبل از هارد فورک لندن ( یک ارتقا سازگار غیر قابل پیش بینی که ویژگی های جدید را معرفی میکند ) از یک سیستم به سبک حراجی یا مزایده ای برای ماینر ها که چگونه تراکنش های اول را انتخاب میکنند استفاده میشد و هرچه کارمزدی که پرداخت میشد بالاتر بود در لیست ماینر ها بالاتر قرار میگرفت و اولویت بیشتری داشت و این باعث میشد که در زمان شلوغی شبکه ، کارمزد های انتقال به صورت رقابتی به طرز وحشتناکی افزایش پیدا کنند.
اما در سال ۲۰۲۱ یک کارمزد پایه جدید به عنوان بخشی از EIP1559 ایجاد شد تا ساختار کارمزد قابل پیش بینی تری را برای کاربران اتریوم ایجاد کند و به جای سیستم به سبک حراجی یا مزایده ای اکنون هزینه ها به صورت الگوریتمی و بر اساس تعداد کاربران فعال در شبکه در آن لحظه تعیین میگردد.
البته اگر کاربر بخواهد تراکنشش سریعتر انجام شود میتواند مقداری به کارمزد خود بیافزاید ولی این امر کاملا اختیاری میباشد.
تفاوت اتر و اتریوم چیست
اتریوم در واقع به کل شبکه اتریوم یا ERC-20 گفته میشود ولی اتر اصلی ترین توکن در شبکه اتریوم میباشد و در واقع مهم ترین جز شبکه اتریوم میباشد.
چه مقدار اتر وجود دارد
طبق گفته های داده پرداز مساری ، بیش از 119,120,909 توکن اتر وجود دارد و در هر ۱۲ ثانیه تقریبا ۵ اتر تولید میشود ؛ اما فراتر از قوانین اقتصاد اتریوم باز هستند و با موافقت جامعه برنامه نویسان اتریوم با بهبود می یابند و برخلاف بیت کوین که سقف ۲۱ میلیون واحد برای ان در نظر گرفته شده است ، اتریوم هیچ سقف مطلقی برایش در نظر گرفته نشده است.
خرید اتریوم
برای خرید اتریوم میتوانید از دو روش استفاده نمایید:
خرید اتریوم از صرافی خارجی:
برای خرید اتریوم از صرافی خارجی میبایست یک ارز دیجیتال مثل تتر را در یک صرافی خارجی به اتر تبدیل کنید.
خرید اتریوم در ایران:
برای خرید اتریوم در ایران ابتدا باید در یک صرافی ارز دیجیتال اتریوم ثبت نام کنید و پس از انجام احراز هویت ، خرید ریالی اتریوم خود را انجام دهید.
فروش اتریوم
برای فروش اتریوم نیز میتوانید هم از صرافی های خارجی استفاده کنید و اتریوم خود را به یک ارز ثابت مثل تتر تبدیل و پس از آن تتر خود را به حساب بانکی خود انتقال دهید.
هم میتوانید برای فروش اتر خود در یک صرافی آنلاین ایرانی عضو شوید و پس از آن ارز دیجیتال خود را به ایشان بفروشید و به اتر خود را به ریال تبدیل کنید.
صرافی ایرانی ارز دیجیتال یورپی همواره با داشتن مراحل ثبت نام و احراز هویت آسان در تبدیل اتریوم به ریال برای مشتریان و هم خرید اتریوم از صرافی ایرانی پیشتاز بوده است
برای اطلاع از نحوه ثبت نام اینجا کلیک کنید و برای نحوه ثبت سفارش اینجا کلیک کنید.
اتریوم بخریم یا نه
برای اینکه بدانید چه زمانی اتریوم بخرید میبایست حتما اصول ترید و سرمایه گذاری در بازار های سرمایه را بدانید و یا اینکه از کسانی که این اصول را میدانند کمک بگیرید و از هرگونه خرید هیجانی اتریوم بپرهیزید.
صرافی یورپی در کنار ارائه اخبار و اطلاعات لازم در مورد اتریوم به کاربران خود ، کانال تلگرام تحلیل راه اندازی کرده است تا با ارائه تحلیل های تخصصی بتواند به کسب سود شما از این بازار و رساندن شما به درآمد ارزی مستقل کمک کند.